İBLİS, ŞEYTAN NEDİR?

İBLİS, ŞEYTAN NEDİR?   Peki iblis nedir, şeytan nedir? İblis neden secde etmez? Şeytan taşlamak nedir?   Kur’ân’da 9 yerde iblis için Âdem’e secde etmedi diye geçer. Buradaki ayetlerde şeytan kelimesi geçmez. Halk arasında ise, şeytan secde etmedi denir. Hâlbuki ayetlerde iblis der. Bakara Sûresi 34: Ve iz kulnâ lil melâiketiscudû li âdeme fe secedû…

KUR’ÂN’DA MİLLET NE DEMEK?

KUR’ÂN’DA MİLLET NE DEMEK?   İbrâhîm milleti ayeti, neden İbrâhîm’in dini diye çevriliyor.   Millet kelimesi, din kelimesi aynı mana mı?   İbrâhîm’in dini olur mu?   Din Allah’a aitse, İbrâhîm’in dini diye çevirmek doğru mudur? Nahl Sûresi 123: Summe evhaynâ ileyke enittebi millete ibrâhîme hanîfâ ve mâ kâne minel muşrikîn   Diyanet Meâli: Sonra…

İFTÂR’IN KUR’ÂN’Î MÂNÂSI

İFTÂR’IN KUR’ÂN’Î MÂNÂSI   Arapça f-ṭ-r kökünden gelen ifṭâr إفطار “kelime kökeni itibariyle “Fatır” kelimesinden gelir.   Fâtır kelimesi, varoluşun açılışı, yaratılışın başlangıcı demektir. Fâtır kelimesi, anlam itibariyle”yarmak” anlamındadır.   Buradaki yarmaktan maksat, tohumun içindeki özün kabuğunu yarıp, filiz vermesi gibi, kâinatın da bir özden yarılıp açığa çıkması, yani yaratılışı ifade eden bir anlam içerir.…

İLMEL YAKÎN- AYNEL YAKÎN- HAKKÂL YAKÎN

İLMEL YAKÎN- AYNEL YAKÎN- HAKKÂL YAKÎN   Varoluşu ve Varedeni anlamanın yolu, hissiyatı.   Görünen bu âlem nasıl var olmuştur ve nereden var olmuştur ve işleyişi nasıldır? İlm el Yakîn-İlmel Yakîn:   Tekasür Sûresi 5-6: Kellâ lev talemûne ilmel yakîn, le terevunnel cahîm.   Meâli: Eğer hakikatleri kesin delilleriyle bilirseniz, elbette cehaletin o benlik hallerini…

ALLAH’A İMAN ETMEYENİ ÖLDÜRÜN AYETİNİN MEÂLİ BÖYLE Mİ OLMALIDIR?

ALLAH’A İMAN ETMEYENİ ÖLDÜRÜN AYETİNİN MEÂLİ BÖYLE Mİ OLMALIDIR?   Tevbe Sûresi 29: Kâtele ellezîne lâ yuminûne bi Allâhi…..   Bir çok müellif “katele” kelimesi savaşın diye meâl ediyor.   Arapçada savaş; حرب harb kelimesidir. Katele kelimesi ise başka bir anlam taşır.   Katele kelimesi genel olarak öldürmek olarak çevrilir.   Bu ayete sığınan çoğu…

İMANIN ŞARTLARI DEDİĞİMİZ İNANÇ SİSTEMİ HAZRETİ MUHAMMED’DEN ÖNCE DE VAR MIYDI?

İMANIN ŞARTLARI DEDİĞİMİZ İNANÇ SİSTEMİ HAZRETİ MUHAMMED’DEN ÖNCE DE VAR MIYDI?   İmanın ve İslamın şartları diye bilinen şartlar Hazreti Muhammed’den önce de var mıydı?   Hazreti Muhammed’den önce de imanın şartları var mıydı?   Tüm hadis külliyatında Hazreti Muhammed tarafından bildirildiği iddia edilen bilgiler doğru mudur?   Önce imanın şartları diye bilinen şartlar nelerdir?…

İNFAK-NİFAK-MÜNAFIK

İNFAK-NİFAK-MÜNAFIK   İnfak nedir? Nifak nedir? Münafıklık nedir?   İnfak, ihtiyaç fazlasını dağıtmak diye bilinir. Peki doğru mudur?   Din adına birilerinden para, mal istemek doğru mudur?   Kur’ân’da infak nasıl anlatılır?   Bakara Sûresi 219……yeselûne ke mâzâ yunfikûn kul el afv…. Meâli: ….. Sana infakın nasıl olacağını sorarlar. De ki: O bir bağışlamadır. Kur’an’da…

İNSAN OLABİLMENİN MUHTEŞEM MESAJLARI

İNSAN OLABİLMENİN MUHTEŞEM MESAJLARI   Allah sevgisine ulaşan kimse nasıl davranışlar içinde olur?   İnsanlık makamına ulaşanın çevre ilişkileri nasıl olmalıdır?   Kur’ân bizlere muhteşem cevap veriyor   Nisâ Sûresi 36: Ve abudûllâhe ve lâ tuşrikû bihî şeyen ve bil vâlideyni ihsânen ve bizil kurbâ vel yetâmâ vel mesâkîni vel câri zil kurbâ vel câril…

İNSAN KİMDİR? YÂ-SÎN SÛRESİ CEVAP VERİYOR?

İNSAN KİMDİR? YÂ-SÎN SÛRESİ CEVAP VERİYOR?   İnsan olarak doğulmaz, İnsan olunur.   Kişinin bedeni bir mektuptur, içinde kâinata ait sisteminin bilgilerini taşır. O bedende beşeri alemin ve Ûlvî alemin sırlarını taşır. Kim ki bedenini okur, özünü anlar, o insan makamına ulaşır.   Yâ-Sîn Sûresi 1-2   1- Ey kendindeki özü anlayan! 2- Tüm kâinat…

İNSANSI BİR ALLAH İNANCI

İNSANSI BİR ALLAH İNANCI İnandığımız Allah’ı insan gibi düşünmek.   İnsan gibi gören, insan gibi işiten, insan gibi konuşan, insan gibi bilen, insan gibi öfkelenen, intikam alan, kimini seven, kimini sevmeyen bir Allah inancı..   Dilediğine rızkı bol veren, dilediğine rızkı kısan…   Dilediğine hidayet veren, dilediğini saptıran bir Allah inancı..   Çok tanrılı inançlardan…